• Beste voetballiefhebbers,

  Normaal gesproken maken we voor de uitwedstrijden van SEH 1 geen voorbeschouwing. En een vooruitblik voor thuiswedstrijden schrijven we voor het wedstrijdblaadje. Maar gezien de belangen zaterdag maken we daar ditmaal graag een uitzondering op.

  Want het belooft een bijzonder belangrijke én spannende pot te worden, zaterdag vanaf 14.30 uur op sportpark De Zanderij. De thuisploeg EFC ‘58 neemt het dan op tegen SEH. De wedstrijd staat onder leiding van scheidsrechter Zander Pouls en zal ongetwijfeld op veel publieke belangstelling vanuit beide kampen kunnen rekenen. De bekende EEF- side van de thuisploeg gaat ook vast van zich laten horen.

  Veel scenario’s
  Schrijvers van boeken, films of andere kunstuitingen zouden zelf waarschijnlijk geen spannender slot kunnen bedenken voor de competitie in 4C: met nog slechts één speelronde te gaan kunnen er nog altijd drie teams kampioen worden en zijn er nog veel scenario’s mogelijk. EFC ‘58 heeft, mede dankzij een sterk doelsaldo, de beste papieren. De buren VV Heerde en SEH volgen op twee punten afstand en zijn dus nog niet kansloos. Zeker niet omdat EFC en SEH elkaar dus deze zaterdag treffen in een onderling duel.

  Vorige week was EFC ‘58 vrij en kon het achterover leunend kijken naar de uitslagen van de concurrenten. Zowel Heerde als SEH verspeelden dure punten. Heerde wist in Wapenveld niet van WZC (2-2) te winnen. En SEH had genoeg mogelijkheden om te winnen van Prins Bernhard, maar moest het uiteindelijk doen met een teleurstellend doelpuntloos gelijkspel. De beide Heerder ploegen hebben nu 51 punten, waarbij VV Heerde ten opzichte van SEH een doelsaldo van +5 heeft. Dit kan van belang zijn: bij een gelijke stand wordt er niet gekeken naar een beslissingswedstrijd, maar eerst naar het doelsaldo.

  Kampioenswedstrijd
  Maar eigenlijk is de situatie voor SEH ten opzichte van EFC na het gelijkspel niet eens zozeer veranderd. Bij winst op Prins Bernhard had de ploeg zaterdag eveneens moeten winnen in Ermelo en dat moet nu natuurlijk ook voor het kampioenschap. Juist ten opzichte van VV Heerde had een prettige marge van twee punten opgebouwd kunnen worden. Die ploeg speelt in de laatste speelronde thuis tegen de Veluwse Boys.

  EFC ‘58 is dus de koploper met 53 punten. Bovendien is het doelsaldo van de ploeg uit Ermelo ruim twintig doelpunten in de plus beter ten opzichte van beide Heerder ploegen. Bij een gelijke stand in punten zou het team van trainer Carl Aventurin zich dus kampioen mogen noemen, kunnen we nu al wel vaststellen. Dat geldt natuurlijk ook bij een zege in deze ‘kampioenswedstrijd’.

  Kansen
  Alleen als SEH kan winnen van EFC wordt het nog spannend. Is dat reëel? De ploeg uit Ermelo is aan een goede serie bezig met mooie overwinningen. Het team scoort ook veel en makkelijk. Bovendien heeft het elftal thuis dit seizoen nog geen enkele keer verloren. En het laatste onderlinge duel tussen EFC en SEH in Ermelo, in maart 2019, eindigde in een 4-1 overwinning voor de thuisploeg.

  Aan de andere kant doet SEH, dat in ieder geval de geschorste Hein Dezijn moet missen, het juist in uitwedstrijden de laatste tijd ook goed. De laatste 1,5 maand werden er onder meer overtuigende overwinningen geboekt op bezoek bij VV Heerde, Veluwse Boys en Harskamp. En het heenduel tussen SEH en EFC, in oktober 2021, eindigde in liefst 4-0 voor de blauw-witten, ondanks dat SEH meer dan een halve wedstrijd met een man minder moest spelen na een rode kaart. En de ploeg heeft, gezien de huidige stand, feitelijk niets te verliezen: zakken op de ranglijst kan niet meer.

  Nacompetitie?
  We wijzen graag toch ook nog even op een andere belangrijke factor deze zaterdagmiddag: de strijd om plek 2 en 3. Het verschil? De nummer twee op de ranglijst speelt hooguit ‘slechts’ twee nacompetitie-wedstrijden om promotie naar de 3e klasse, waarvan dan de eerste thuis. Voor de nummer drie geldt een wedstrijd meer. Dan gaat het bovendien om een drietal duels in maar acht dagen tijd (speeldata 11-14-18 juni). Gezien de al pittige belasting van de afgelopen maanden zal plek twee daarom zeker de voorkeur hebben! Ook voor deze posities geldt: bij een gelijk puntenaantal wordt er eerst gekeken naar het doelsaldo.

  Voor de volledigheid is op de afbeelding het huidige- en virtuele!- programma in de nacompetitie te zien voor de nummers twee en drie in 4C (nu Heerde en SEH). Let wel: dit kan door de uitslagen van zaterdag dus nog flink veranderen! Tip: volg het account Promotie/Degradatie KNVB Oost op Twitter voor de diverse en actuele overzichten.

  Het is dus een wedstrijd met veel belangen, waarbij SEH alle mogelijke steun en support uit Heerde (en omgeving) kan gebruiken. Kortom; al met al voldoende ingrediënten voor een spannende, maar bovenal sportieve en leuke pot voetbal. Veel plezier daarbij gewenst!


  Namens de PR-commissie,

  Harmen van Oene en Anton van Noorel.