Een sportieve groet uit Australiƫ van Gijs de Wilde

Donderdag 17 maart 2016

Speciaal voor de website en digitale nieuwsbrief heeft de PR-commissie een nieuwe rubriek bedacht: ´Hoe is het met?´ In deze verhalen komen (oud) leden van SEH aan het woord, die we om verschillende redenen niet meer op sportpark ´De Eeuwlanden´ zien rondlopen. We trappen af met Gijs de Wilde, die in 2014 vertrok naar Australië.

Gijs is op zijn zevende begonnen met voetballen bij SEH, in de F3. Dat heeft hij tot 2014 volgehouden, toen hij in het ´oude´ vierde elftal speelde. De laatste jaren heeft hij ook verschillende jeugdteams begeleid en getraind. Daarnaast heeft hij zich bezig gehouden met activiteiten voor de jongeren, waaronder het jeugdweekend en het zwemfestijn.

Hij bewaart goede herinneringen aan SEH. “Mijn hoogtepunt is het nacompetitiekampioenschap van het eerste bij WHC tegen WZC in 2000. Als tieners gingen we tezamen met vele andere supporters op de fiets naar Wezep en de wedstrijd kende natuurlijk een ultieme climax (winst en promotie naar 2e klasse, red).”

Gijs vertrok in mei 2014 naar Australië. “Mijn vrouw was, op het moment dat wij elkaar ontmoetten in 2011, woonachtig in Melbourne. In verband met de taalbarrière en andere praktische zaken was het voor mij makkelijker om de stap te maken naar Australië, dan voor haar naar Nederland. Het is daarnaast ook een groot avontuur. We wonen op dit moment in Lynbrook, een suburb van Melbourne. Dat is een stad met vier miljoen inwoners”, legt Gijs uit. Hij werkt er als traffic controller: “We ondersteunen civiel technische aannemers met het beheersen van het verkeer rond werkplaatsen door het plaatsen van extra verkeerborden en beheersmaatregelen.”

Door de mogelijkheden van multimedia tegenwoordig, zijn de afstanden relatief klein geworden. “Zo nu en dan check ik de internetsite van SEH. En via Facebook is het makkelijk om op de hoogte te blijven van wat er allemaal gebeurt in Heerde. Ik heb regelmatig contact met vrienden, familie en voormalig teamgenoten via WhatsApp en de telefoon. Zij houden me op de hoogte van wat er allemaal aan de hand is aan de andere kant van de wereld.”

Gijs werkt niet alleen in Australië; hij voetbalt er ook. “Inmiddels ben ik met mijn tweede seizoen begonnen bij een locale voetbalclub, de reserves van Endeavour United. Het is een vereniging opgezet door de Oost-Timorese migranten. Het is een vrij multiculturele vereniging met spelers uit Oost-Europa, Zuid-Amerika en Azië. Afgelopen jaar zijn we kampioen geworden van de State 4 Reserve League.”

De toekomst van Gijs en zijn vrouw is nog niet duidelijk. “We zijn er niet van overtuigd dat we ons definitief willen vestigen in Australië. Wie weet keren we ooit terug naar Nederland om ons daar te settelen. Als ik de kans zou krijgen, zou ik dan weer aansluiten bij de overige senioren van SEH.”

Tot slot een sportieve groet van Gijs: “Ik wil jullie allemaal veel plezier toewensen in het beleven van voetbal. Het is en blijft de mooiste sport van de wereld. Aussie Rules kan er niet aan tippen. Wij als SEH’ers mogen van geluk spreken dat we zo´n mooie club hebben om onze vrije tijd aan te besteden. Kortom, geniet van de zaterdagen en maak er iets moois. Mocht je in de buurt zijn, dan ben je natuurlijk van harte welkom voor een cuppa. ;)”