• Geen winnaar in vlakke derby tussen VEVO en SEH

  17 feb 2024
 • De inhaalwedstrijd tussen de eerste elftallen van VEVO en SEH is geëindigd in een gelijkspel. In een voetbaltechnisch zeer matig duel was dat een juiste afspiegeling van de krachtsverhoudingen. Beide doelpunten vielen voor rust: 1-1.

  Om 17.00 uur werd er in Veessen afgetrapt voor de gemeentederby tussen VEVO en SEH. Het duel stond oorspronkelijk gepland voor zaterdag 20 januari, maar destijds gooide sneeuw roet in het eten. Dit keer geen neerslag of barre weersomstandigheden, maar een zachte temperatuur en dus prima voetbalweer. Gezien het inhaalweekend en weinig voetbal elders in de buurt was het gezellig druk op sportpark De Noord, met naar schatting zeker 500 toeschouwers.

  De belangen voor beide ploegen waren groot voor aanvang van het duel. Niet alleen vanwege interessante resultaten eerder die middag in 4B (verlies Ulu Spor, gelijkspel Rood-Wit ’58), maar ook vanwege het stadium waarin de competitie zo langzamerhand aanbeland is.

  Misstapjes kunnen fatale gevolgen hebben, winstpartijen kunnen extra zwaar tellen. In dat licht bezien was het gelijke spel van vanmiddag mogelijk wel een resultaat waarmee beide ploegen achteraf gezien vrede hadden.

  De thuisploeg was met een aantal winstpartijen in de laatste duels in goeden doen, SEH daarentegen ging twee weken geleden kansloos onderuit in Stadshagen tegen CSV ‘28. De ploeg van trainer Vakkert zakte in dat duel in grote fases door de absolute ondergrens heen, met een 4-0 eindstand als gevolg en zinspeelde daardoor op revanche.

  De nodige wijzigingen dan ook aan de kant van de Heerdenaren, waar bijvoorbeeld Cas Haverkamp zijn officiële basisdebuut mocht maken voor SEH 1 in de punt van de aanval en Timo Borreman op het middenveld terugkeerde na enkele weken van blessureleed.

  Aftastend begin
  Beide ploegen begonnen het duel aftastend. De thuisploeg hanteerde vrij snel de lange bal of probeerde gevaarlijk te worden via haar beste speler, Jonas Faber. En SEH probeerde het daarentegen meer voetballend, maar slaagde via die handelswijze er ook niet echt in om gevaarlijk te worden.

  Daarentegen vanaf minuut één wel de nodige irritaties over en weer. Uiteraard horend bij een lekkere derby, maar het matige optreden van arbiter Verduin droeg zeker bij aan de onderlinge frustraties op het veld en soms langs de lijn. De jongeling floot warrig, leek onder de indruk van de ambiance en had moeite om het duel in goede banen te leiden.

  Zo kreeg VEVO na dik twintig minuten spelen een strafschop. Een ferme uittrap van doelman Youri Liefers en mistastten van verdediger Wessel Tellegen stonden aan de basis van deze straf. Doelman Ties van Leeuwen zou vervolgens aan de noodrem hebben getrokken: de neutrale toeschouwer twijfelde zwaar aan deze sanctie, maar de strafschop bleef staan en Van Leeuwen kreeg eveneens een gele prent.

  Tegengoal en kaarten
  Linkspoot en centrale verdediger Jasper Dijkslag wist wel raad met dit buitenkansje en schoot koeltjes raak: de thuisploeg op haar gewenste voorsprong 1-0. Luttele minuten voor de goal had Jochem Tellegen ook al geel gekregen van arbiter Verduin, enkele minuten na de treffer ging zijn broertje Wessel op de bon: de schade dus niet alleen een 1-0 achterstand, maar ook al drie berispingen.

  Uit het niets maar daardoor extra welkom, kwam SEH al snel weer op gelijke hoogte. VEVO-doelman Liefers overschatte zichzelf enigszins bij een terugspeelbal, speelde de bal te ver voor zich uit waardoor Mark Zandvliet vanaf een meter of 20 simpel kon binnentikken: 1-1 en het duel dus weer volledig in evenwicht.

  Trainer Vakkert greep alsnog vrij snel in en haalde zijn jonge rechtsback Wessel Tellegen, die veel moeite had met de wendbare Faber, naar de kant. Owen Niemeijer kwam voor hem in het veld, waardoor Rick Zandvliet van de linksbackpositie verplaatst werd naar de rechterkant.

  De 1-1 was na een dik half uur spelen de juiste afspiegeling van de krachtsverhoudingen, met nog steeds een VEVO dat fysiek speelde met vrij veel lange ballen en hopende op geniale ingevingen van buitenspeler Faber en een SEH dat het iets meer over de grond zocht en in aanvaller Sem van Lohuizen zijn gevaarlijkste man kende. Hij kreeg op slag van rust nog een enorme kopkans, maar de bal ging van dichtbij ruim naast. Het duel kende zo een 1-1 ruststand.

  Mindere tweede helft
  Waar er voor de thee nog wel het nodige gebeurde op het veld (pittige duels, kleine opstootjes, snelle spelhervattingen of twijfelachtige beslissingen van de leidsman), werd na de pauze het duel er voor de neutrale toeschouwers niet beter en dus leuker op. Bij de thuisploeg leken de krachten tegen het uur aan meer en meer weg te vloeien, terwijl ook SEH zich steeds vaker begon te beperken tot de lange bal.

  Het was dan ook niet zo raar dat na 65 minuten spelen Joël Veldman (vaak op zoek naar de voetballende oplossing) nog het meest dichtbij een SEH-treffer was, maar zijn bekeken inzet raakte de paal.

  Na 70 minuten spelen speelde trainer Vakkert zijn volgende troeven uit. Hij haalde de jonge voorwaartsen Sem van Lohuizen en Cas Haverkamp naar de kant en bracht voor hun in de plek de eveneens jeugdige Nathan van Dommelen en Youp Dil.

  Tussendoor had voor VEVO aanvalsleider Joost van Suijdam nog twee dotten van kansen laten liggen: oog in oog met doelman Van Leeuwen schoot hij wild ruim een meter over en later werd de poging nog half geblokkeerd door Rowin Moerenhout.

  Met tien op jacht naar meer
  Tien minuten voor tijd moest SEH het duel vervolgen met een man minder. Jochem Tellegen, in de eerste helft al bestraft door Verduin, ging voor het wegtikken van de bal voor de tweede keer op de bon en mocht inrukken. Een tweede gele kaart die viel te billijken, maar Verduin was bij het uitdelen van sancties, en in het bijzonder voor spelbederf, uiterst inconsequent waardoor er ook in het tweede bedrijf onderling en langs de kant veel sprake was van frictie.

  Ondanks de numerieke minderheid leek SEH in de absolute slotfase het meest fit waardoor het nog het meest ten aanval trok en het meeste balbezit hield. Rode draad in het duel voor de Heerdenaren was echter de moeite waarmee het voetballend tot kansen wist te komen, waardoor er ook in de eindfase en blessuretijd geen echte kansen meer vielen te noteren. De nodige standaardsituaties leverden weinig op, waarbij het nog even leek dat de Heerdenaren een penalty kregen na een duw op spits Youp Dil. Maar de scheidsrechter wees echter slechts naar het doel voor een uittrap.

  Daardoor eindigde het duel in 1-1, waarmee beide ploegen vermoedelijk wel vrede konden hebben. VEVO dan wel vroeg op voorsprong maar amper in de buurt van een tweede treffer; SEH terugkomend van een achterstand en ogenschijnlijk fitter maar voetballend gezien vandaag niet goed genoeg om de thuisploeg kapot te spelen.

  Met eerder genoemde uitslagen in 4B vandaag neemt de spanning in de top alleen maar toe. Rood-Wit en SEH beiden op 28 punten, DSV en Ulu Spor met beiden respectievelijk 1 wedstrijd minder op 27 en 26 punten. Ook CSV ’28 heeft inmiddels 26 punten.

  Volgende week ontvangt SEH op het eigen Sportpark de Eeuwlanden Reaal Dronten. Die ploeg won vandaag knap van Ulu Spor, waardoor SEH gewaarschuwd is. Eerder dit seizoen won SEH in Dronten met 0-2 van de Realisten, doelpunten kwamen toentertijd van Mark Zandvliet en Rowin Moerenhout. Aanvang van het opnieuw belangrijke duel in Heerde is 14.30 uur, wees welkom!

  Opstelling SEH: Ties van Leeuwen; Wessel Tellegen (30. Owen Niemeijer), Rowin Moerenhout, Christijan Vonderman, Rick Zandvliet ©; Timo Borreman, Joël Veldman, Jochem Tellegen; Mark Zandvliet, Cas Haverkamp (71. Youp Dil) en Sem van Lohuizen (71. Nathan van Dommelen)

  Toeschouwersaantal: circa 550