• Het eerste elftal van SEH heeft aan het bezoek aan ESC in Elburg één punt overgehouden. Na 90 minuten voetballen stond op het scorebord dezelfde stand als waarmee beide ploegen het duel begonnen waren: 0-0. En daarmee konden beide ploegen vermoedelijk wel leven. SEH had in het eerste bedrijf het betere van het spel en zag uiteindelijk twee doelpunten afgekeurd worden. Na de thee was ESC duidelijk de betere ploeg, zonder daarbij echt tot levensgrote kansen te komen.

  SEH begon het duel in dezelfde opstelling als de vier eerdere competitiewedstrijden (resultaat 12 punten). Afgelopen zaterdag was de equipe van trainer Jordy Vakkert vrij, daarom werd de donderdag ervoor al geoefend tegen derdeklasser Swift ’64: uitslag 1-0. Doelpunt van Timo Borreman.

  Een goed moraal dus bij aanvang van competitiewedstrijd nummer vijf voor de Heerdenaren, dat in ESC een tegenstander trof wat een positie op de ranglijst innam wat vermoedelijk niet helemaal correspondeerde met de ambities van deze ploeg, vooraf aan het avontuur in 4B. De thuisploeg moest domweg winnen om weer aansluiting te krijgen met de bovenste ploegen, terwijl SEH graag haar ongeslagen status wilde vasthouden in toch wel op voorhand een lastige uitwedstrijd.

  Voorzichtige start
  Het duel, dat om 14.45 uur begon, kende een vlakke openingsfase. ESC probeerde wel verzorgd voetbal te spelen van achteruit, maar deed dat in een dusdanig tempo en met weinig variatie dat de SEH-defensie, zoals al wel vaker dit seizoen, eenvoudig op de been kon blijven. De Heerdenaren stelden daar overigens ook niet bijzonder veel tegenover. De in het zwart spelende uitploeg kreeg af en toe echt wel ruimte om vooruit te voetballen, maar was niet altijd even gelukkig in de combinatie of de eindpass. Ook bij de Heerdenaren was er weinig variatie in het aanvalsspel, waardoor ook de thuisploeg verdedigend nauwelijks tot niet getest werd.

  SEH dacht na 10 minuten spelen overigens wel op voorsprong te komen toen Veldman in twee instanties raak wist te prikken, maar de assistent van ESC stak zijn vlag omhoog voor vermeend buitenspel. Arbiter Vinke twijfelde en leek de treffer eerst te laten tellen, maar ging uiteindelijk mee met het oordeel van de grensrechter.

  Een domper voor de Heerdenaren, maar ook zeker voor de wedstrijd en neutrale toeschouwer. Een vroege goal had de wedstrijd vermoedelijk wat meer in gang kunnen schieten, nu bleef het bij beide ploegen bij voornamelijk rondspelen en balbezit houden en vooral niet te veel risico nemen.

  Vlak voor de rust nog wel wat vuurwerk op het veld, toen aanvoerder Robert Radstaak aan de noodrem trok rondom de middenlijn en Rick Zandvliet toch wel enigszins van achteren torpedeerde. Arbiter Vinke had er goed het zicht op, maar deed het incident af met slechts een gele kaart.

  Smaakmaker
  Na de pauze veranderde er wel meteen wat aan het spelbeeld. De thuisploeg bracht spelmaker Donny Mulder, die niet fit genoeg was om te starten, binnen de lijnen en die toonde meteen zijn individuele klasse. Gelukkig voor SEH maakte hij zijn acties wel veelal om en nabij de middencirkel, waardoor echt gevaar voor de thuisploeg nog wat uitbleef.

  Na een klein uur spelen dacht SEH dan eindelijk wel op voorsprong te komen. Vonderman kopte een voorzet knap over de ESC-goalie heen, maar opnieuw stak de assistent van de thuisploeg zijn vlag omhoog. Arbiter Vinke ging daarin weer mee, en dus opnieuw geen Heerder voorsprong. De twijfels over de geldigheid van de goal waren nu sterker dan bij het eerste vermeende buitenspelgeval. In plaats van zelf positie kiezen rondom de buitenspelval (zeker na het buitenspel incident in het eerste bedrijf) bleef Vinke volharden met een plek op gepaste afstand van het plaats delict, waardoor hij feitelijk niet anders kon dan meegaan met de waarneming van zijn assistent.

  Dat zorgde wel voor toenemende frustratie bij de Heerdenaren, die zich toch zeker wel één keer serieus bestolen voelden door de Elburger vlagger. Tijd om daarover te panikeren was er echter niet, want onder leiding van de ingevallen Mulder probeerde de thuisploeg meer en meer de wedstrijd naar zich toe te trekken.

  SEH had inmiddels al drie keer gewisseld. Jelle van der Snel, Wessel Berghorst en Timo Borreman waren in het veld gekomen voor Joël Veldman, Christijan Vonderman en Sem van Lohuizen. Het spelbeeld veranderde niet door die wissels, doelman Ties van Leeuwen moest meer en meer in actie komen en toonde daarbij enkele keren zijn klasse. Zo moest hij een poging van dichtbij van topscoorder Max Lamberink keren.

  Vlam in de pan
  Tien minuten voor tijd ging de geblesseerde Owen Niemeijer richting de kleedkamer, Harmen van Oene verving hem. SEH probeerde zich wel op te richten in die slotfase en dwong voorop nog wel een aantal verre ingooien en vrije trappen af. Echt gevaarlijk werd de ploeg van Vakkert daar niet uit, waardoor het duel leek af te stevenen op een remise.

  Van een echt slotoffensief van beide ploegen was geen sprake. Dat kwam mede omdat het spel veel stillag of doordat het vrij lang duurde voor de wedstrijd weer hervat mocht worden van Vinke. Daardoor wilde het tempo ook in het tweede bedrijf maar niet echt in de wedstrijd komen.

  In de absolute slotfase sloeg de spreekwoordelijke vlam nog enigszins in de pan. Berghorst ging aan SEH-kant in de vierde of vijfde minuut van de extra tijd stevig door op zijn opponent vlak voor de ESC-bank, die daarna massaal het veld in vloog. Het leidde aan weerskanten tot het nodige duw- en trekwerk, zonder ernstige excessen.

  Aanvoerder Michiel de Gooijer wierp daarna de bal richting ESC-speler Richard Boer voor de hervatting van het duel, waarbij het leder het hoofd toucheerde van diezelfde Boer. Arbiter Vinke zag er genoeg in voor een rode kaart en stuurde daarmee de SEH-aanvoerder richting kleedkamer. Een onnodige aangelegenheid in een verder sportief en fair duel.

  Vinke bleek in het tumult ook meteen gefloten te hebben voor het einde van de wedstrijd, waarbij met name de thuisploeg dacht dat er nog zeker enkele minuten resteerden in de jacht op een extreem late treffer en vermoedelijk winstpartij.

  Zo eindigde het duel tussen ESC en SEH dus zoals het ook begon: 0-0. Een juiste weergave van de krachtsverhoudingen, in een duel waarin SEH tot tweemaal toe dacht op voorsprong te komen, maar met een tweede helft waarin de thuisploeg duidelijk de overhand had.

  Voor ESC resteert daarmee misschien toch wel een teleurstellend gat richting de absolute top in 4B, waar Ulu Spor en Rood-Wit ‘58 wel wisten te winnen. SEH blijft ongeslagen en kan met ESC een lastige uitwedstrijd afvinken, terwijl volgende week de absolute kraker op sportpark ‘de Eeuwlanden’ tegen koploper Rood-Wit alweer op het programma staat. U bent daarbij uiteraard van harte welkom. Aanvang 14.30 uur!

  Opstelling SEH: Ties van Leeuwen; Hein Dezijn, Rowin Moerenhout, Michiel de Gooijer ©, Owen Niemeijer (83. Harmen van Oene); Christijan Vonderman (74. Timo Borreman), Rick Zandvliet, Mark Zandvliet; Sem van Lohuizen (54. Jelle van der Snel), Jochem Tellegen en Joël Veldman (74. Wessel Berghorst)

  Toeschouwersaantal: circa 220

  Foto: Barend de Ruiter. Check het foto-album voor nog veel meer gemaakte foto's van hem tijdens deze wedstrijd.