• FOTO'S: Belangrijke zege voor SEH in Lelystad

  11 nov 2023
 • Het eerste elftal van SEH heeft deze zaterdagmiddag uitstekende zaken gedaan. De mannen van trainer Jordy Vakkert wonnen de uitwedstrijd bij Lelystad ’67 moeizaam met 0-1, dankzij een prima treffer van Nathan van Dommelen. Bovendien zag de ploeg concurrenten Rood-Wit ’58 en Ulu Spor punten verspelen, waardoor SEH volop kans maakt op de eerste periode.

  Voorafgaand aan het duel was Lelystad de nummer acht op de ranglijst. Het was lastig om in te schatten hoe goed die ploeg exact was. SEH was juist sinds vorige week koploper, na de 1-0 overwinning op concurrent Rood-Wit ’58. Maar wat heb je daaraan als je een speelronde later alweer punten verspeeld? Het doel van de Heerdenaren was dus duidelijk: winnen.

  'Nieuw' kunstgras
  Dat moest dit keer niet gebeuren op het fraaie hoofdveld met tribune, want het natuurgrasveld hier had te lijden onder de vele gevallen neerslag. In plaats daarvan werd er op een bijveld gespeeld. Een relatief klein kunstgrasveld, met geen rubberen korrels op de ondergrond, maar kurk. Een veld ook dus waar SEH weinig ervaring mee had.

  Bij de Heerdenaren weinig veranderingen binnen de selectie van trainer Vakkert, die eerder deze week zijn contract voor twee seizoenen verlengde. Aanvoerder Michiel de Gooijer was nog geschorst en buitenspeler Sem van Lohuizen was afwezig. Hij werd vervangen door Nathan van Dommelen. Uitgerekend hij had een belangrijke rol deze middag.

  De wedstrijd was nog geen minuut oud of SEH had misschien al wel een strafschop moeten krijgen, toen een verdediger Timo Borreman onderuit werkte in het eigen strafschopgebied. Scheidsrechter Kappert zag de overtreding echter niet en liet doorspelen. De Heerdenaren gingen op jacht naar een snel doelpunt. Hein Dezijn kwam een keer gevaarlijk door op rechts, maar zijn voorzet was net niet goed.

  Dwars door de verdediging
  Aan de andere kant probeerde ook Lelystad het wel. De lange spits schoot een vrije trap bijvoorbeeld in de handen van doelman Van Leeuwen. SEH leek daarna al snel op voorsprong te komen, maar er werd afgevlagd voor buitenspel. Een minuut of tien later was het wél raak: een perfect passje over de grond tussen de verdedigers door van Joël Veldman werd op waarde geschat door Nathan van Dommelen. Hij faalde niet één op één met keeper Milan Leibbrand: 0-1.

  SEH was in die fase dan wel de betere en had ook wel meer de bal, tot heel veel grote kansen kwam het niet. Mark Zandvliet schoot nog een keer hard naast. Lelystad schoot in een tegenstoot hard op de paal, maar uiteindelijk werd die situatie afgevlagd. Ook Jethro de Graav had een gevaarlijke schotpoging in huis (naast), al was die kans wellicht nog wat groter geweest als hij verder naar het doel was gelopen.

  Zo werden de kleedkamers opgezocht bij een 0-1 tussenstand in het voordeel van SEH. Lelystad had in het eerste bedrijf al twee keer noodgedwongen moeten wisselen. Bij SEH kwam Harmen van Oene gelijk na de rust in het veld voor doelpuntenmaker Nathan van Dommelen.

  Matige helft
  Over de tweede helft kunnen we kort zijn. Die was van SEH-zijde simpelweg niet goed. Dit ook zeker door toedoen van Lelystad ’67. Zo zette de thuisploeg vaak vroeg druk, met snel balverlies van de Heerdenaren tot gevolg. En als dat al niet gebeurde konden de aanvallers weinig met de lange ballen, die ook vaak weer rechtstreeks in de handen van de keeper eindigden.

  SEH kreeg slechts een paar kansjes. Harmen van Oene had vrijwel uit het niets een schotkans, maar de bal werd gekeerd door doelman Leibbrand. Jochem Tellegen en Christijan Vonderman probeerden het uit een vrije trap en een corner werd over gekopt. Luka Khabuliani en Youp Dil kwamen in de loop van het tweede bedrijf in het veld.

  En dus rook Lelystad ‘67 bloed. De ploeg pompte vele ballen richting het strafschopgebied van SEH. Uit corners, vrije trappen of lange ingooien. Het team werd wel gevaarlijk, maar tot daadwerkelijk grote kansen kwam het eigenlijk niet. Doelman Ties van Leeuwen hield vrij eenvoudig stand met zijn stabiele defensie voor zich.

  Alles of niets
  In de blessuretijd dan toch nog wat commotie. Mark Zandvliet kon na een rush vanaf de middenlijn alleen op de keeper af en leek naar de grond gewerkt te worden (zie foto), maar scheidsrechter Kappert wuifde het weg. En dus kon Lelystad alles of niets blijven spelen. Bij SEH moest Rick Zandvliet er nog af en kreeg Wessel Tellegen wat speeltijd. Zelfs de doelman van de thuisploeg ging bij een lange ingooi nog mee naar voren, maar gescoord werd er niet meer. Voor het zesde competitieduel op rij hield keeper Van Leeuwen de nul en was er na zo’n 97 minuten spelen vooral opluchting zichtbaar bij de spelers uit Heerde.

  Het was bepaald geen goede wedstrijd van SEH, maar uiteindelijk gaat het om de punten. Drie stuks gingen er wederom mee terug in de tas naar Heerde. Door het puntenverlies van concurrenten Rood-Wit ’58 (thuis 1-1 gelijk tegen ESC) en Ulu Spor (thuis 1-3 verloren van BAS) hebben de mannen van trainer Jordy Vakkert een goede kans om de eerste periode te pakken. Een gelijkspel volgende week op ‘de Eeuwlanden’ volstaat. Tegenstander is dan uitgerekend Ulu Spor, dus het belang van dit duel is voor iedereen wel duidelijk. Zorg dat je erbij bent, aanvang 14.30 uur!

  Opstelling SEH: Ties van Leeuwen; Hein Dezijn (65. Luka Khabuliani), Rowin Moerenhout, Rick Zandvliet © (90. Wessel Tellegen), Owen Niemeijer; Christijan Vonderman, Mark Zandvliet, Jochem Tellegen; Nathan van Dommelen (46. Harmen van Oene), Timo Borreman (73. Youp Dil) en Joël Veldman

  Toeschouwersaantal: circa 125

  Foto: Barend de Ruiter. Check het foto-album voor nog veel meer gemaakte foto's van hem tijdens deze wedstrijd.