• Belangrijke data tweede fase jeugdcompetities

  19 okt 2023
 • Zoals velen inmiddels wel weten: de competities bij de jeugdteams zijn net als vorig jaar onderverdeeld in drie óf vier fasen. De eerste fase is formeel afgelopen op zaterdag 14 oktober (een enkel inhaalduel op de zaterdagen 21 en 28 oktober nog daargelaten). In dit bericht lees je meer over het restant van het seizoen, een aantal belangrijke data en wat dit betekent voor de diverse teams van SEH.

  Terugblik
  De resultaten in de eerste fase zijn wisselend. Sommige teams hadden het moeilijk en zwaar, terwijl andere elftallen juist heel goed presteerden. Het heeft voor zover bekend in ieder geval tot twee kampioenschappen geleid. Niet geheel toevallig is dat in beide gevallen bij de meidentak: MO13-1 werd eerste in de tweede klasse, een week later volgde MO17-1 als de kampioen van de eerste klasse! En bijvoorbeeld de MO15-1 liep de titel op doelsaldo nipt mis. De JO12-2 kan zaterdag nog kampioen worden, een gelijkspel of overwinning volstaat hiervoor.

  De eerste fase van de competitie was er vooral als voorbereiding/beker en voor de KNVB om te beoordelen hoe sterk ieder team precies is. Op basis van de behaalde resultaten volgt een herindeling. Uiteindelijk is het doel om tot een meer gelijkwaardige competitie te komen en grote uitslagen (voor of tegen) te voorkomen. Gelijkwaardige wedstrijden vergroten het spelplezier en zijn goed voor de ontwikkeling van de spelers, is de gedachte van KNVB. En daarnaast worden de reisafstanden zo beperkt.

  Tweede fase
  Binnenkort is het tijd voor fase 2 in het seizoen. Op basis van de resultaten eerder dit seizoen worden de teams dus heringedeeld voor aanvang van deze nieuwe fase. Veel van de wedstrijden zullen dus tegen teams van- min of meer- gelijk niveau zijn. De tweede fase bestaat uit zes of zeven speelrondes: de wedstrijden zijn van 4 november 2023 tot en met 16 december 2023. De competitie-indeling wordt bekend op 25 oktober, een dag later volgt het wedstrijdprogramma. Dit geldt voor alledrie de jeugdcategorieën (pupillen, junioren en meiden).

  Vanwege de flinke regenval zijn er in deze fase veel wedstrijden afgelast. Deze duels in de Categorie B (meiden en junioren) worden in 2024 door de KNVB niet meer ingepland. De bond meldt hierover: 'Wel kunnen deze wedstrijden, net als bij de pupillen, in onderling overleg gespeeld worden. Al ingeplande doordeweekse wedstrijden in categorie B kunnen ook in onderling overleg verplaatst of niet gespeeld worden. De uiterste datum waarop wedstrijden uit fase 2 gespeeld kunnen worden, is 31 januari.'

  Derde fase
  Na de winterstop volgt logischerwijs de derde fase met weer een nieuwe indeling. Daarin is wel onderscheid gemaakt tussen de verschillende jeugdcategorieën. De meidenteams (vanaf MO13) spelen in 2024 bijvoorbeeld een volledige competitie met normaliter veertien wedstrijden. Zij hebben daarna als afsluiting nog een eindtoernooi. Dit zou je kunnen zien als de vierde fase en die is gepland voor 8 juni. De meiden beginnen in het nieuwe kalenderjaar de derde fase (al) op 20 januari.

  De junioren, de O13 tot en met O19, spelen een langere laatste fase van het seizoen. Dit zullen zo'n elf speelronden zijn. De eerste wedstrijd staat gepland voor 3 februari, de laatste op 18 mei.

  Vier fases
  Tot slot is er het pupillenvoetbal, de O7 tot en met O12. In tegenstelling tot de junioren en de meiden spelen zij wél in vier kortere fases. Dat gebeurt aanvankelijk in zeven speelrondes van 20 januari tot en met 16 maart. De laatste fase van het seizoen begint vanwege het paasweekend een paar weken later en zal dit keer uit maar vijf wedstrijden bestaan, het laatste duel is op 18 mei. Fase vier start op 6 april.

  Overzicht
  Er kwamen veel feiten, cijfers en data hierboven voorbij. Het kan je daardoor best een beetje duizelen. Wil je het allemaal nog een rustig voor je eigen categorie bekijken? Check dan dit handige document van de KNVB of de speeldagenkalender van het district oost.