• Belangrijke data derde fase jeugdcompetities

  21 dec 2022
 • Zoals velen inmiddels wel weten: de competities bij de jeugdteams zijn tegenwoordig onderverdeeld in drie óf vier fasen. Onlangs is de tweede fase afgelopen. Het betekent dat we na de winterstop starten met alweer de derde fase. Hier lees je meer over het restant van het seizoen, een aantal belangrijke data en wat dit betekent voor de diverse teams van SEH.

  Terugblik
  Eerst nog even terugkijkend: Het najaar heeft een aantal mooie prestaties opgeleverd voor de jeugdteams van SEH. Zo eindigden de JO15-1 én de JO12-1 als eerste in de eerste fase en hetzelfde was het geval voor de meidenteams MO13, MO15 én MO17. Deze eerste fase van de competitie was er nog vooral als voorbereiding/beker en voor de KNVB om te beoordelen hoe sterk ieder team precies is.

  Ook in de tweede fase ging het voortvarend voor veel elftallen. Een flink aantal teams deed tot (bijna) het laatste mee om de eerste plaats. Uiteindelijk resulteerde het in drie fraaie kampioenschappen. SEH JO17-1 werd de winnaar in de 1e klasse, SEH JO13-1 in de 2e klasse en uiteindelijk ook SEH JO11-2 nog in de 3e klasse!

  Nu de tweede fase erop zit is het dus tijd voor de derde fase. Op basis van de eerdere resultaten worden de teams heringedeeld voor aanvang hiervan. In tegenstelling tot het najaar, waarbij de opzet voor alle jeugd-categorieën (pupillen, junioren en meiden) eigenlijk vrijwel hetzelfde was, zijn er nu wel wat verschillen. Ook kijken we nog even naar een ‘speciaal geval’: het tweede elftal.

  Meiden
  De meidenteams (vanaf MO13) spelen in 2023 bijvoorbeeld ‘gewoon’ een volledige competitie met (normaliter) veertien wedstrijden. Zij hebben daarna als afsluiting nog een eindtoernooi op 10 juni. Dit laatste zou je kunnen zien als de vierde fase. De meiden beginnen in het nieuwe kalenderjaar (al) op 21 januari.

  Pupillen
  Vanaf dezelfde datum zijn ook de pupillen, de O7 tot en met O12, alweer op de velden te bewonderen. In tegenstelling tot de junioren en de meiden spelen zij wél in vier kortere fases. Dat gebeurt aanvankelijk in zeven speelrondes, van 21 januari tot en met 18 maart. De laatste fase van het seizoen begint dan een week later en zal eveneens uit zeven wedstrijden bestaan, het laatste duel is op 27 mei gepland.

  Junioren
  De junioren, de O13 tot en met O19, spelen een langere laatste fase van het seizoen. Dit zullen zo'n elf speelronden zijn. De eerste wedstrijd staat gepland voor 4 februari, de laatste op 20 mei. Deze categorie speelt geen vierde fase.

  Voor wat betreft fase 3 geldt voor alle categorieën: De competitie-indeling is bekend op 11 januari in het nieuwe jaar. Een dag later volgt het wedstrijdschema.

  2e elftal
  Vanaf dit seizoen wordt in de reserve 2e klasse een vrije inschrijving gehanteerd en wordt in deze klasse een najaar- en voorjaarscompetitie gespeeld. Dat is dus van toepassing voor ons tweede elftal. Omdat SEH in het najaar keurig als vijfde is geëindigd, heeft het team zich geplaatst voor de promotiepoule in het voorjaar. Dat is een hele competitie met zo’n acht teams. In de speeldagenkalender is dit onderdeel verder niet apart opgenomen.

  Overzicht
  Er kwamen veel feiten, cijfers en data hierboven voorbij. Het kan je daardoor best een beetje duizelen. Wil je het allemaal nog een rustig voor je eigen categorie bekijken? Check dan dit handige document van de KNVB of de speeldagenkalender voor dit seizoen.

   

  Foto: Barend de Ruiter, tijdens de kampioenswedstrijd in de tweede fase van SEH JO17-1.